Життя студента: як організувати свій час

Київський інститут бізнесу та технологійНовиниЖиття студента: як організувати свій час

Ви попрощалися із школою та вступили в довгоочікуване доросле життя. Паралельно із головним завданням – як почати добре вчитися, виникає безліч другорядних, пов’язаних із домашніми обов’язками, особистим життям, розвагами, та додатковими заробітками. При цьому все ще потрібно встигнути. Давайте спробуємо розібратися, як вирішувати проблему часового ресурсу в житті студента.

З чого складається студентське життя або як правильно планувати свій день.

vremyastudentЖиття молодих людей подібне до киплячого вулкану – вирує і не зупиняється. Вже не школярам, але ще не дорослим щодня доводиться робити безліч справ, при цьому на вихідних програма тільки збільшується. Подібна ситуація є і в коледжі КІБіТ – багато першокурсників досить важко переживають адаптаційний період через брак сил і часу. Перш, ніж давати поради студентам 1 курсу, давайте з’ясуємо, які справи є обов’язковими у житті кожного із них.

Природні потреби. Людина – істота біологічна, і фізично не може обходитися без сну та їжі. Навіть якщо «норма» о восьмій годині недосяжна, ті ж п’ять-шість годин на сон – обов’язкова умова «безперебійного» функціонування організму. Сон по дві-три години на добу безсумнівно відіб’ється на вашій розумової діяльності та засвоєнню матеріалу. Також не варто проводити експерименти бути голодним і весь день – це проявиться як в настрої, так і в самопочутті.

Особливості побуту. Кожен член родини має свої домашні обов’язки – прасувати речі, прибирати квартиру, готувати їжу, гуляти із молодшим братиком і т.д. Під час планування дня подібні дрібні побутові справи елементарно забуваються, і нагадують про себе в якості «несподіваного» домашнього прибирання, коли ви тільки зібралися погуляти.

Дорога до місця навчання. Якщо школу обирають за місцем проживання, то в процесі вибору коледжу або ВНЗ діють інші критерії, і часто дорога до місця навчання виявляється неблизькою. Фаховий коледж КІБіТ, кузня майбутніх ITшніков, фінансистів, менеджерів і соціальних працівників знаходиться в тихому та мальовничому місці. Однак найближче метро розташоване в 30 хвилинах їзди і деяким студентам доводиться щодня витрачати на дорогу півтори години в один кінець.

Навчальний процес. Розібратися, як встигати вчитися – головне завдання першокурсника. Робота на парах, виконання домашніх завдань, підготовка доповідей та презентацій забирає масу сил і часу, особливо якщо студент зацікавлений в якісній освіті. Якщо підрахувати кількість годин, витрачених щодня на навчання, тільки дивуєшся, як ще залишається час на щось інше.

Робота. Зробити успішну кар’єру непросто, особливо якщо плануєш працювати в сфері бізнесу та отримувати високу зарплатню. В умовах розвитку технологій, спеціальність менеджера або фінансиста вимагає наявність унікальних компетенцій. Робота для студента допомагає придбати потрібні навички і попрактикуватися в їхньому застосуванні. Тому багато першокурсників (максимум другий курс) намагаються підробити, тим більше це істотна надбавка до гаманця.

Громадське життя коледжу. Навчання в навчальному закладі – не тільки освіта, але і соціалізація. Майстер-класи, концерти, свята, екскурсії, акції, групові проекти сприяють формуванню зрілого світогляду, коли ти здатний взяти на себе відповідальність за свої дії. Участь у громадському житті – важливий пункт для тих, хто хоче багато досягти, і не варто його ігнорувати.

Коло спілкування. Нові знайомства – найприємніше із того, що може отримати студент під час vremyastudent1навчання. Хлопці та дівчата зустрічають свою другу половину, заводять нових друзів та перспективні ділові знайомства. А що б підтримувати відносини не тільки в соціальних мережах, але і в реалі, також потрібен час, якого якраз і не вистачає.

Відвідування заходів. Виставка комп’ютерних технологій? Презентація нової книги? Концерт модної рок-групи? Фестиваль шоколаду у Львові? В Україні та в світі відбувається безліч заходів, які хочеться відвідати. Ну як все встигати студенту, вічно зайнятому навчанням та роботою? Спілкування, тусовки, нічні клуби, квести, романтичні прогулянки – в житті є стільки цікавого, і так не хочеться сидіти вдома за книгами. Адже навіть  відмінники та найзапекліші «зубрили» не цураються розваг, без яких життя молоді просто неможливе.

Дефіцит часу – одна з найбільших проблем в житті молодих людей. Наявність батьків та відсутність побутових проблем (житло, харчування, кишенькові витрати і т.д.) справи не міняє, хронічне невстигання залишається найголовнішою «студентською хворобою», адже життя таке коротке, а встигнути треба так багато. Наскільки є невиліковною ця недуга? Давайте пошукаємо ліки разом!

Як планувати день, що б все встигати.

Студенти економіко-технологічного коледжу Київського інституту бізнесу та технологій – креативні хлопці та дівчата, які прагнуть дізнатися якомога більше, і багато чому навчитися. Лекції, практичні заняття, майстер-класи, екскурсії, суспільне життя, подорожі та розваги – все повинно бути присутнім в житті студента коледжу КІБіТ. Хіба це все можливо поєднати? Можливо, якщо навчитися керувати своїм життям! Головний навичок, який необхідно освоїти – як правильно планувати свій день. Навчитися себе контролювати – справа нелегка, але можлива. Крім тренінгів із тайм менеджменту, існують загальні практичні рекомендації, які зможуть істотно полегшити ваш напружений графік. Пропонуємо ознайомитися з деякими з них.

Мінімум часу на сон та їжу. Людина – біологічна одиниця, і повинна отримувати на добу певну vremyastudenta2кількість поживних речовин та годин сну. Однак багато хто перетворює процес вживання їжі або відпочинку в цілу дію – снідають і вечеряють під телевізор, годинами п’ють гарячий чай, кожні 5 хвилин відключають будильник і т.д. Перед тим, як скласти план на день, чітко визначте, що важливіше – наїстися «під телевізор», або зробити що-небудь корисне. Відповідь очевидна, і вам просто потрібно встановити чіткий регламент – витрачати на їжу 20 хвилин, а на сон – 6-8 годин. Не будемо фантастами, і радити студентам лягати спати або їсти в один і той же час, але головне – тривалість їжі та сну повинна бути однаковою.

Фіксовані домашні обов’язки. Першокурсники не взялися із повітря, і не спустилися з іншої планети, у всіх є будинок та родина, а також вони допомагають батькам. Якщо під час вступної кампанії вступники звільняються від побутових справ, то із вступом картина змінюється і, як би не було важко бути студентом, обов’язки повертаються. Не варто про них забувати, «ухилятися» або відкладати. Оптимальний вихід – обговоріть з батьками, що і коли ви повинні робити (мити посуд за сніданком, прибирати в кімнаті, ходити за продуктами раз на тиждень і т.д.), виконуйте завдання у встановлений термін, і, головне, не допускайте їхнього збільшення. Якщо все піде як треба, вже через місяць ви станете все робити швидко і непомітно для себе.

Оптимальний щоденний маршрут. Добиратися до коледжу можна до півтори години, тобто кожен день близько трьох годин відводиться виключно на дорогу, що істотно обмежує вільний час студентів. Цей час може додатково збільшитися через незнання розкладу автобусів або як пройти до метро. Розробіть оптимальний маршрут, який не допускає відхилень (з’їсти пиріжок, «подивитися» на вітрини і т.д.) і вивчіть приблизний розклад громадського транспорту, тоді дорога додому буде займати саме годину-півтори, а не всю другу половину дня.

Сумлінне навчання. Основне завдання студентів – вчитися, вчитися і ще раз вчитися. Коледжvremyastudenta3 Київського інституту бізнесу та технологій – заклад, де готують практиків, і кожен першокурсник повинен чітко уявляти, для чого він вступив і яким буде його майбутнє. Домашні завдання потрібно виконувати повністю та сумлінно, що дозволить швидко «набити руку» і не переробляти все по сто разів. Також пам’ятайте, що робота для студентів коледжу КІБіТ- додаткова можливість попрактикуватися в майбутній професії, але ніяк не основна діяльність. Тому варто обирати роботу за профілем та працювати за чітко визначеним графіком. Легкі гроші на некваліфікованій роботі – явище нетривале, та однозначно не додасть знань і компетенцій.

Комунікабельність. Якщо ви бажаєте знати, як відкрити дорогу до особистого життя, будьте відкритим, позитивним і товариським. Адже коли не отримуєш задоволення від спілкування (неважливо, на парах або за межами аудиторії), воно перетворюється в тяжку повинність, забирає енергію, і в результаті вас починають цуратися. Комунікабельні люди легко знаходять спільну мову з колегами, заводять багато друзів, і ніколи не відчувають стану апатії або депресії. Подібні люди сприймають життя досить легко і не витрачають сили та час на непотрібні проблеми.

Ефективні вихідні. Розмірковуючи, чим зайнятися студенту у вільний час, обов’язково складіть список справ, як би ви хотіли провести ваш вікенд. Неважливо, якими будуть ці справи – виспатися, пройтися магазинами, прогулятися центром або з’їздити в інше місто, вони повинні бути зафіксовані в вашому особистому календарі. Якщо в розпалі сесія, то велика частина вихідних присвячується, зрозуміло, навчанню, якщо початок семестру –  можна дозволити собі поїздку та прогулянку, не варто також забувати про громадські доручення і домашні справи. Головне, що б генеральне прибирання в квартирі або поїздка на дачу були запланованими і не стали для вас цілковитою несподіванкою

Фаховий коледж КІБіТ бажає своїм студентам розібратися в тому, як правильно займатися саморозвитком та навчитися організовувати свій робочий час! Не варто журитися з приводу нестачі часу, набагато гірше – коли є час, але немає чого робити. Будьте зібраними і у вас все вийде!