Як здати ДПА успішно: поради та рекомендації

Київський інститут бізнесу та технологійНовиниЯк здати ДПА успішно: поради та рекомендації

Дев’ятикласникам не доводиться розслаблятися, адже після закінчення навчального року на них чекає відповідальний контроль знань під назвою державна підсумкова атестація. Підготовка до неї є досить складною, і триває не один рік, проте саме останній місяць – фінальне повторення та закріплення знань, коли кількість засвоєного матеріалу має перейти у якість – велику кількість балів. Отже, які заходи можна вжити і як здати ДПА успішно?

Присвячувати підготовці не менше трьох годин на день. «Без праці не витягнеш рибку зі ставу », говорить відоме прислів’я, ну а ДПА тим більше не здаси. Якщо ви протягом останніх років не приділяли особливу увагу українській мові, математиці та обраному предмету (див. більш докладніше нашу статтю «Підготовка до ДПА: на що слід звернути увагу»), забудьте на час про будь-яких розваги, окрім прогулянок на свіжому повітрі «для провітрювання мізків », і присвятіть час навчанню.

Сформувати асоціації до складних питань і завдань. Давно доведено, що знання засвоюються найкраще, якщо до матеріалу, що вивчається, підбираються різноманітні асоціації. Предмети, малюнки, способи вирішення, вдалі приклади – ви можете придумати будь-який варіант, який вірно підкаже, як здати ДПА та отримати високий бал. Причому асоціації можуть формуватися як в межах гуманітарних, так і точних предметів, головне – ваша фантазія.

Кожен день вирішувати практичні приклади та завдання. Жодне правило не є засвоєним, якщо його не довести до автоматизму вирішенням практичних завдань. Грамотність в українській мові досягається не шляхом «зазубрювання» підручника, а читанням книг і правопису, так само як і успіхи в математиці можливо досягнути тільки після величезної кількості вирішених прикладів та завдань. Виконуйте практичні завдання кожен день у відсотковому співвідношенні до теорії «70/30» (в тому числі ви можете використовувати завдання із пробного ДПА).

Застосовувати прийоми візуалізації. Сучасна молодь вважає за краще засвоювати знання за допомогою картинок та відео інструкцій. Використовуйте блок-схеми, «вивуджуйте» з інтернет-пошукачів корисні картинки, вивчайте відеоролики на безкоштовних відеохостингах – зараз дуже багато варіантів. А найкраще створюйте власні схеми на «проблемні» питання та правила. Зробивши творчу роботу одного разу, ваш мозок вже не зможе просто так викинути із голови інформацію, яка є важкою для засвоєння.

Уявити знання у вигляді системи. Як здати ДПА, якщо в голові «каша»? Ліквідувати «кашу»! Кожна наука базується на закономірностях, з яких формуються причинно-наслідкові зв’язки. Для історії це епохальна періодизація, для математики – аксіоми і теореми, для фізики – закони і т.д. Постарайтеся засвоїти базові положення предметів, що вивчаються, і це допоможе вам відшкодувати незнання конкретики.

Відмовитися від «шпаргалок». Якщо ви шукайте відповідь на питання: «Як підготуватися до ДПА успішно?», не варто розвантажувати свій мозок і перекладати відповідальність на клаптик паперу. Сподіваючись на записане, ви не станете вчити та систематизувати інформацію в голові, тому міцно подумайте перш, ніж витрачати час на «підказки». Чи зможете ви скористатися цією шпаргалкою, невідомо, але ось інформацію, записану на ній, не запам’ятаєте точно.

Пройти пробне ДПА в онлайн-режимі. Що б зрозуміти, як проходить підсумкова атестація, варто спробувати пройти «онлайн ДПА». На інформаційних порталах можна обрати «пілотні» варіанти із математики, української мови та інших предметів, і пройти атестацію за типом офіційної. Це допоможе краще зрозуміти структуру тесту і визначити найпоширеніші питання.

Не відкладати підготовку на останній день. Анекдоти за типом «Конспект є? Пішли здавати!» давно втратили свою актуальність, і свідчать лише про неорганізованості школяра та його байдужість до майбутньої оцінки. Однак якщо ви зібралися вступати до коледжу, то пам’ятаємо, що під час вступу враховується середній бал, і краще витратити час зараз, ніж сидіти ще два роки в школі потім. А алгоритмів, як підготуватися до ДПА за один день, просто не існує.

Справитися із «мандражем». Боязність та паніка є поганими порадниками, які можуть «видавити» із голови всі залишки знань. Тому що б не сталося, постарайтеся не боятися та почувайте себе впевнено, особливо якщо ви проходили пробне ДПА онлайн. Однак ні в якому разі не приймайте заспокійливих засобів, тому що вони «заспокоюють» не тільки нервову систему, але й мозкову діяльність.

Добре виспатися перед атестацією. Завжди здається, що ну ще б трішки більше часу, то можна буде все вивчити. Проте розчаруємо, вивчіть ви не набагато більше, а ось відчувати себе будете препогано. Тому краще вчасно поставити «крапку», лягти не пізно, і на ранок прокинутися свіжим і бадьорим, готовим до будь-яких поворотів долі.

Шановні вступники! Нагадуємо, що ваш рейтинг буде залежати не тільки від отриманих за результатами двох іспитів балів, але і від середнього балу атестата, і це може виявитися вирішальним фактором в цей момент. І якщо ви ще не знайшли відповіді на запитання «Як здати ДПА успішно?», спочатку дайте відповідь на питання «Чому для мене є важливим середній бал документа про освіту?»

Бажаємо вам успішно здати державну підсумкову атестацію та поповнити ряди наших студентів в 2019/2010 навчальному році!