Вступні іспити: чи можливо вивчити математику зa допомогою “онлайн” репетитора?

Київський інститут бізнесу та технологійНовиниВступні іспити: чи можливо вивчити математику зa допомогою “онлайн” репетитора?

Математика – профільний предмет для вступу на всі технічні спеціальності, тому вступники коледжу велику увагу приділяють алгебри та геометрії. Учні часто бувають незадоволені рівнем шкільних знань і прагнуть займатися додатково. У нашій статті ми розглянемо, чи можливо вчити математику по скайпу і в чому полягають особливості подібного навчання.

Використовуємо інформаційні технології? Чому учні бажають вивчати математику онлайн

matematika online4На сьогодні практика дистанційного репетиторства з алгебри та геометрії не отримала сильного поширення. Подібне явище обумовлено двома факторами:

  • важливістю і складністю самого предмета,
  • почуттям батьківського страху, що їхня дитина вивчить предмет недостатньо добре.

Якщо друга причина знаходиться в межах  психології, то наскільки є серйозною перша причина, варто розібратися. Тому ми звернемося до прикладу тих, хто повірив в можливість прогресу і скористався послугами онлайн репетитора із математики. В яких ситуаціях школяр вивчає предмет на відстані?

  1. Учень знаходиться на індивідуальному навчанні за станом здоров’я або з якої-небудь іншої причини
  2. Вступник проживає в населеному пункті, де немає кваліфікованих фахівців, здатних підготувати до вступу
  3. У школяра мало вільного часу і він не може дозволити собі розкіш витрачати дві-три години на дорогу.
  4. Майбутній студент хоче підготуватися не тільки до вступу, а й до самого навчання в коледжі.

Послугами онлайн репетитора з математики користуються різні категорії людей, які мають певні обставини. Наскільки мають рацію ті, хто обрав математичне навчання дистанційно? Спробуємо дати відповідь, розглянувши детально як вивчають математику по інтернету.

Що складніше і що легше? Особливості вивчення математики по інтернету

Алгебра та геометрія – точні науки, які мають в своєму змісті багато розділів. Деякі з них можна вивчити в форматі «математика по скайпу» matematika online1досить легко, а деякі піддаються онлайн вивчення з великими труднощами.

На думку учнів і викладачів, без всяких проблем дистанційно можна вивчати розділи, що передбачають знання законів арифметики, а саме:

  • Завдання на відсотки
  • Вирішення квадратних рівнянь та теорему Вієта
  • Розкладання алгебраїчних виразів на множинники
  • Вирішення лінійних рівнянь та їхніх систем
  • Спрощення дрібно-раціональних виразів
  • Вирішення нерівностей
  • Вивчення прогресії

Однак в математиці є розділи, при вивченні яких виникають великі складнощі, а саме:

  • елементарні функції та побудова їхніх графіків
  • логарифми
  • похідна
  • первісна
  • інші розділи, що вимагають побудови графіків

Дуже складно також вивчити геометрію з онлайн репетитором з математики, навіть якщо мова йде лише про планіметрію. Учневі потрібно багато креслити та робити розрахунки безпосередньо під керівництвом викладача, що практично неможливо без особистісного контакту.

Однак такий поділ не є однозначним та досить умовний. Багато чого залежить від здібностей вступника – хтось може «плавати» навіть в елементарних завданнях на відсотки, а комусь без проблем може даватися онлайн навіть стереометрія.

Особливості роботи із репетитором математики в режимі “онлайн”

matematika online3У своїй роботі репетитор онлайн з математики використовує різні засоби візуалізації (навчальну дошку, блок-схеми, графіки, презентації і т.д.), без яких не можливо провести жодного заняття. Істотно полегшують життя вступника також різні навчальні платформи (в тому числі Google Classroom), де він може отримувати і виконувати завдання викладача в режимі «24/7»).

Відмінним помічником для онлайн репетитора з математики виступає відеохостинг YouTube, куди можна паралельно транслювати свої відеоуроки та викладати відеозаписи з роз’ясненнями.

Після кожного сеансу занять вступник отримує домашнє завдання, яке виконує, сканує і викладає викладачеві в онлайн режимі, відправляє йому на e-mail або в його кабінет на платформі Google Classroom.

Заняття по скайпу надають вступнику додатковий бонус. Під час роботи із репетитором з математики в режимі онлайн майбутній студент вивчає не тільки алгебру та геометрію, але і вчиться працювати з програмним забезпеченням, без якого неможлива сучасна освіта, і яке все одно доведеться освоювати в майбутньому.

Плюси і мінуси вивчення математики по скайпу

Після детального розгляду, що являє собою дистанційне вивчення математичних дисциплін, спробуємо визначити його позитивні та негативні сторони, а також відповісти на початкове питання: «Чи можливо вивчити математику з онлайн репетитором?»

Позитивні сторони вивчення математики по комп’ютеру полягають у наступному:

  • використовуються способи візуалізації
  • вступник в будь-який час доби може звернутися до матеріалу, необхідного для складання іспиту
  • поступаючим освоюються освітні платформи

Всі негативні моменти в роботі онлайн репетитора з математики можна звести до одного:

Є багато складних завдань і методів їхнього вирішення, які складно викласти на словах, і водночас складно зрозуміти самому без особистісного контакту з викладачем.

Математика – наука непроста, і вчити її непросто. Однак відповісти однозначно «Ні!» на запитання про можливість дистанційного вивчення математики теж не можна, адже все залежить від бажання учня та викладача розвиватися і придумувати нові форми взаємного співробітництва.

Шановний вступник! Якщо ти сповнений сил і бажання вступити, але не маєш вільного часу, спробуй вчити математику по скайпу! На дворі ХХІ століття і технології все більше проникають в наше життя, тому навик дистанційного навчання стане корисним не тільки тут і зараз, але і стане в нагоді в майбутньому. Не варто одразу казати: «Ні», спробуй сказати: «Так» і дізнатися щось нове!