Ярослава Васильєва: «Я була гарним практиком, проте страждала від браку теорії»

Київський інститут бізнесу та технологійНовиниЯрослава Васильєва: «Я була гарним практиком, проте страждала від браку теорії»

Київський інститут бізнесу та технологій є не лише кузнею бізнес кадрів та майданчиком для розвитку підприємництва, але й орієнтований на випуск фахівців із високим рівнем цифрової компетентності та великим набором технологічних навичок. І сьогодні наша рубрика «Знайомимося із студентами» отримала чудову гостю, справжнього професіонала-практика! Студентка першого курсу спеціальності «Менеджмент» Ярослава Васильєва є живим прикладом, як можна поєднувати бізнес та технології в роботі і навчанні. В інтерв’ю нашому сайту майбутній «entrepreneur» (інноваційний підприємець) розповідає про свою професійну біографію, а також ділиться новими ідеями …

Ярослава, Ви маєте досвід роботи в бізнес сфері, при чому досить багатий та різноплановий. Розкажіть стисло основні віхи вашої трудової біографії.

Було складне дитинство, завдяки якому сформувався гарт виживання. Тому намагаюся будувати своє життя за екстремальним сценарієм, де на поєдинку свобода, повсякденні радощі, навчання, робота, а також «внутрішнє Я», яке рухає мене вперед, не дивлячись на втому. Так буває і в бізнесі, коли потрібно починати «з нуля», навіть якщо втомився та фінансово виснажений. Це нагадує скалодром де є ти і скеля, і потрібно піднятися наверх, використовуючи будь-які можливості, щоб не зірватися. Ось так і мені доводилося терпіти нелегкі випробування ..

Однак у мене виходило … Спочатку було просто хобі – малювати дивні закарлючки на краях шкільного зошита (якщо подобалася карлючка, я могла ідентично зробити розмітку на всіх аркушах), тепер, у моїй роботі це називається айдентіка (корпоративний стиль бренду – ред.) .

Після закінчення школи довго шукала себе і мало не заблукала, звертаючи увагу на все, проте не дивлячись під ноги. І тут прийшов переломний момент, коли я зацікавилася розробкою логотипу, втілюючи свої фантазії, і таким чином заробила перші 100 $. Наступний логотип я продала дорожче, потім ще дорожче, і це став мій перший бізнес.

Попит зростав, проте я хотіла більшого. Поступово вдосконалюючи свої навички, відвідуючи комп’ютерну академію, я вийшла на вищий рівень, навчилася користуватися графічними редакторами і отримала замовлення на редизайн сайту від маленької IT компанії. Зловивши цю «хвилю», я працювала і вчилася новим навичкам для того щоб знати цю галузь досконально: відвідувала семінари, «міт-апи» (неформальне зібрання фахівців для обговорення питань і передачі знань – ред.), зустрічі в різних локаціях Impact Hub Network (світова мережа, що створює і об’єднує масштабні підприємницькі спільноти – ред.). Я і зараз перебуваю в процесі навчання, думаю із часом створити щось конкретно своє

Яким вийшло, що ви вирішили пов’язати своє життя з IT дизайном? Наскільки це стало ефективно і продуктивно для розвитку кар’єри?

Для мене це було невідомою, проте надзвичайно цікавою сферою. Якось потрапила до рук книга про програмування та «айтішників». Коли один друг запитав, що я хочу дізнатися від цієї книги, моя відповідь була: «Зрозуміти, як зробити існуючі програми більш зручними, а нові інструменти більш практичними і, зрозумілими навіть для наших батьків». І тут я отримала інформацію, що штовхнули саме туди де мені цікаво – сферу ui/ux дизайну (проектування призначених для користувача інтерфейсів в яких зручність використання є так само важливою, як і зовнішній вигляд – ред.) Я хотіла вчитися і дізнаватися щось нове та корисне для своєї діяльності, ось і вивела бізнес на новий рівень.

Ну а зараз у Вашому житті почався новий етап – навчання в КІБІТ. Що підштовхнуло вас до рішення сісти на студентську лаву?

Знання! Я була гарним практиком, проте страждала від браку теорії. Ну і диплом для керівної посади. У мене достатньо досвіду та сил для ведення складних проектів у великій IT компанії, але необхідне знання теорії менеджменту. Я відвідувала кілька видів навчальних курсів, однак маю лише портфоліо із напрацьованими навичками. Проте це не зовсім те, що потрібно, тому я пішла вище – за дипломом. І ось мені 25 років і я першокурсниця! Чесно, дуже щаслива, що все відбулося саме так!

Ви багато працювали в fashion секторі. Чи плануєте використовувати отриманий досвід для створення іміджу майбутньої компанії? Яким чином?

Так, в моєму житті був період роботи у модельному агентстві – і в якості дизайнера, і в якості моделі. Дотримуючись дисципліни моделі на подіумі, я поєднувала її із презентацією власного продукту! І звичайно це був відмінний досвід в сфері іміджу. Адже це естетичний смак, акуратність, дисципліна та знання – те того, чого завжди бажає клієнт так, як саме презентація продукту, є ключовою ланкою в укладанні угоди із замовником. Дизайн-підхід повинен бути у всьому. І в спілкуванні, і у зовнішній і невербальної комунікації із суспільством. і з рідними людьми!

Поділіться своїми Start up ідеями, яку сферу діяльності плануєте обрати в майбутньому?

Я націлююсь на керівну посаду, і хочу втілити в життя безліч своїх, (і не лише своїх) ідей. Я навчилася вислуховувати людей, коли зі мною діляться своїми переживаннями із приводу майбутнього, і кажуть що було б добре, якщо б ось такий-то продукт з’явився у використанні. Здається, із таких розмов і народжувалися революційні продукти, які змінювали на краще життя багатьох людей. Одна з моїх ідей – впровадити соціоніку (концепція типів особистості і взаємин між ними – ред.) до процес працевлаштування. Я знаю як це зробити, і активно розвиваю цей напрямок. Ще одна провідна ідея: допомогти нашій державі підняти нашу економіку і зробити цей «інструмент» максимально зручним, як для керівників, так і для народу. На ці ідеї сильно вплинули зовнішні чинники і моє походження – я знаю, чого не вистачає людині для комфорту у різних верствах населення і на різних стадіях розвитку. Маю велику надію, що знайдуться однодумці, і ми разом зможемо разом втілити ці ідеї в реальність!

Якими якостями, знаннями і навичками, на вашу думку, повинен володіти підприємець?

Розсудливістю і спокоєм, спеціалізованими знаннями, практикою та впевненістю. Принаймні, так вважаю я. Може хтось скаже, що помиляюся, готова вислухати всі можливі варіанти!

Давайте ближче познайомимося із Ярославою Васильєвою, як з людиною. Розкажіть про своє життя поза роботою. Які у Вас існують хобі, захоплення?

Я дуже люблю сім’ю, постійно посильно допомагаю батькам виховувати гідних людей із своїх молодших. Ну а в дитинстві я сама була молодшою ​​сестрою в багатодітній родині і дещо натерпілася від експериментів та пустощів своїх старших. У школі встигала із усіх предметів, які мене цікавили, але коли сім’я переїжджала з місця на місце, доводилося міняти школу. Змінювалися і викладачі, яким потрібно було доводити, що я вже щось знаю і заслуговую вищої оцінки. Подібні зміни сильно вплинули на мої особисті якості.

Одне з моїх хобі – спорт, особливо прогулянки на велосипедах. Під час велопрогулянки думки впорядковуються, з’являється адреналін і непомітно приходить швидке вирішення поточних проблем. Велоспорт допомагає мені не лише підтримувати фігуру та форму, але й рівновагу зі спокоєм. Ну і після гарного тренування, приходить етап продуктивної роботи.

Також я маю багато інших різнопланових захоплень: приготування та декор страв, читання, прогулянки із чоловіком в парку, походи до театру та кіно, ролики (як додатковий екстрим, якщо не вистачає критичних емоцій). І звичайно ж подорожі, коли знайомишся із новими місцями та культурами, вивчаєш їхню історію, філософію, релігію! Так я збираю інформацію для створення портрета середньостатистичної людини тої чи іншої культурної спільноти. Ну і вчуся спілкуватися з людьми у звичній їм манері, адже це приємно та комфортно!

Чи вплинули Ваші заняття на характер і спосіб життя? Чи можна, на вашу думку, зв’язати хобі та роботу?

Думаю, що перебіг подій таки йде за моїм індивідуальним сценарієм, кожен життєвий урок ставав і стає новим стимулом до подальшої діяльності. І сьогодні моє життя із вже наявними ресурсами дає можливість жити щасливо. Всього, що я сьогодні маю, вчора ще не було, але все це є чесно здобуте за допомогою знань та практичних навичків! Так само і сімейне життя – взаєморозуміння та пошуки компромісів дали свої плоди саме із тієї сфери, яку я вибрала майже 7 років тому

Ви є активною людиною. Чи відчуваєте при цьому дефіцит часового ресурсу? Які знаходите рішення?

В ситуації максимальної завантаженості я встигаю все зробити і навіть відпочити, допомагає моя організованість та мобільність. Як і у будь-якої сучасного людини, плани можуть змінюватися кілька разів на день. Проте це мені ніяк не заважає здійснювати поставлену мету, я намагаюся не засмучуватися через дрібниці і всюди знаходити вигоду. Таке я маю кредо: «Навіть якщо сьогодні зовсім погано, завтра все буде добре, але потрібно для цього «добре» зробити щось корисне!»

Отже, висловлюємо надію, що незабаром вітчизняний бізнес сектор поповниться успішним підприємцем, який володіє високою технологічною культурою. Успіхів Вам у майбутній діяльності!

Дякую за напуття! Впевнена, що зробила правильний життєвий вибір! Поки все йде своєю чергою, сподіваюся на швидке знайомство з однодумцями для реалізації ідей своїх start-up ідей!