Освітній форум «Liberal arts»: актуальні тренди і базові ідеї

Київський інститут бізнесу та технологійНовиниОсвітній форум «Liberal arts»: актуальні тренди і базові ідеї

Сьогоднішні вступники установ вищого утворення – представники покоління «Z», що народилися в ХХІ столітті та є орієнтованими на інші цінності. Кліпова свідомість, цифрова компетентність, мобільність – все це вимагає особливого підходу в навчанні, відмінного від освітніх методик попереднього століття. Щорічний осінній освітній форум «Liberal arts» допоміг визначити актуальні тренди навчання та поставити на порядок денний питання про реалізацію нових перспективних ідей. Отже, які виклики кидає нам сучасна освіта?

Роль вчителя в процесі навчання: жорсткий авторитаризм або «потурання-лібералізм»?

В останні кілька десятиліть роль учня і роль вчителя кардинально помінялися місцями. Із суворого та авторитетного наглядача педагог перетворився на «добренького» ліберала. Змінилася і роль самих учнів і батьків, які вважають за необхідне оскаржувати точку зору педагога в будь-якому спірному випадку. Яку модель взаємовідносин педагога і учня слід вважати найбільш оптимальною?

Авторитаризм. Учитель володіє достатньою владою, що б нав’язувати свою волю «підлеглим». Всі питання вирішуються одноосібно, думки учнів не враховуються, весь процес навчання знаходиться під контролем педагога, що виробляє у школярів/студентів дисциплінованість та працелюбність. Подібна схема була ефективною в період СРСР, проте вона абсолютно не працює в умовах глобалізації та інтенсивного розвитку технологій, тому що не передбачає формування компетенцій і системного мислення.

Демократичність. Педагоги делегують більшу частину своїх повноважень учням, надають їм право брати участь в організації навчального процесу. В аудиторії створюється атмосфера довіри, яка стимулює молодь відкрито висловлювати свою думку та приймати рішення. Однак при недосвідченому викладачеві, який не відчуває аудиторію, на заняттях замість роботи буде спостерігатися регулярне порушення дисципліни, адже свобода повинна бути в розумних межах.

Лібералізм. В рамках ліберальної моделі взаємовідносин педагога з учнем набувають характеру партнерства. Вчитель не перекладає відповідальність на інших, проте надає можливості самостійно приймати рішення і робити помилки. В результаті відбувається всебічний розвиток – хлопці та дівчата формують в рівній мірі такі якості, як: відповідальність, педантизм, колективізм, самостійність, креативність, ініціативність.

Проблема взаємин педагога та учня повинна бути вирішена на користь ефективного партнерства. Молоді люди повинні бути на рівних із викладачами в плані навчального процесу, але при цьому варто зберігати дисципліну та субординацію.

Оцінка або оцінювання? Як підвищити мотивацію до навчання

Одним із найактуальніших питань сучасної освіти є мотивація учнів до отримання знань. Для сучасної молоді не існує фрази: «Ти повинен!», якщо вона не підкріплюється відповідним змістом. Яким же чином можна стимулювати інтерес до навчання?

Оцінка. Класична схема освіти передбачає виставлення оцінок, які відповідають рівням: «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно». Головними критеріями тут є відповіді на питання: «Хто кращий?», «Хто ввічливіший?», «Хто більш тямущі?» І т.д. В результаті ті, хто «НЕнайкращі», «НЕввічливі» та «МЕНШтямущі» здобувають нездорову самооцінку, страх перед публікою і відсутність бажання вчитися.

Оцінювання. На заміну оцінкам і «ярликам» має прийти адекватне оцінювання можливостей і здібностей учня. Формуючи в учнів настанови: «Я зможу», «Це цікаво і я можу цьому навчитися», «Я хочу спробувати» і т.д. педагоги сприяють розвитку базових компетенцій, необхідних для розвитку професійної кар’єри.

Сучасним викладачам слід забути про деструктивну критику «підопічних» і навчитися хвалити, підтримувати, любити, а також пишатися їхніми успіхами.

Читання vs відеоперегляд: чому сучасному поколінню потрібно читати книги

Перехід від книги до відеороликів зробив наше життя більш насиченим та різноманітнішим, зараз практично будь-яку проблему можна вирішити за допомогою розміщення відеофайлів. Однак наскільки правильно відмовитися від читання на користь відео?

Візуалізація – це яскравий, барвистий, якісно виконаний продукт, який здатний у максимально доступній формі показати потрібну інформацію. Не витрачаючи багато часу на «розуміння теми» ​​і обдумування, людина максимально швидко засвоює пропонований зміст, збільшуючи обсяг оброблених даних.

Однак проста форма подачі означає не лише великий обсяг засвоєних знань, але й мінімальну роботу мислення. Формування нових нейронних зв’язків, а також розвиток уяви і творчих здібностей можливо лише завдяки читанню, яке робить людину шляхетнішою та мудрішою. Про користь читання також твердять відомі ІТ-технологи мільйонери Білл Гейтс, Ілон Маск, Марк Цукерберг, Стів Джобс.

Сучасне покоління має потребу не лише в якісних відеороликах та презентаціях, але і у великій кількості книг. Для розвитку креативного мислення необхідно багато читати, що є обов’язковою запорукою успіху і розвитку майбутньої кар’єри.

Освіта в КІБіТ: актуальна та сучасна!

Фаховий коледж КІБіТ Київського інституту бізнесу та технологій здійснює навчання в рамках «розумного студентоцентризму». Студенти коледжу навчаються згідно із наступними принципами:

  • Прикладна освіта (навчальний процес побудований з акцентом на практичні дисципліни)
  • Компетентнісний підхід (мета навчання в КІБіТ – розвиток базових і професійних компетенцій відповідно до принципу «Lifelong learning»)
  • Всебічний розвиток (окрім профільних дисциплін студенти вивчають загальноосвітні предмети технічного та гуманітарного блоку)
  • Соціалізація особистості (хлопці та дівчата відвідують культурні місця, беруть участь в організації свят, є активними учасниками соціальних рухів)
  • Тристоронній зв’язок «адміністрація-студенти-батьки» (адміністрація не лише контролює успішність студентів, але й завжди готова до відкритого діалогу із самими хлопцями та дівчатами і їхніми батьками)

Завданням економіко-технологічного коледжу КІБіТ є випуск висококваліфікованих конкурентоздатних креативних фахівців, що можливо лише при правильному підході до навчання студентів. Тому адміністрація та викладацький склад нашого навчального закладу тримають «руку на пульсі» всіх змін в освітньому процесі і прагнуть використовувати в своїй роботі всі наявні актуальні тренди. Якщо ви бажаєте розкрити свій потенціал на всі 100%, фаховий коледж КІБіТ створить вам для цього максимально комфортні умови. Прагнете стати кращими? Коледж КІБіТ зробить вас такими!