Залишитися в школі чи піти в коледж?

Київський інститут бізнесу та технологійНовиниЗалишитися в школі чи піти в коледж?

Education-in-Hungary

Багато дев’ятикласників стикаються з питанням: чи вступати до коледжу після 9 класу, чи продовжувати освіту в школі?

Не найпростіше питання для багатьох. Дуже часто ні друзі, ні батьки не можуть дати на нього відповідь, а в Інтернеті ми можемо знайти досить суперечливу інформацію. Так як же все-таки бути?

Що ви втрачаєте?

Мабуть, варто почати з того, що перед сучасним школярем є як мінімум, два шляхи: вступити до коледжу або закінчити одинадцять класів і спробувати вступити до ВНЗ. Який варіант більш перспективний? Втрачаєте ви щось, обравши коледж, а не 10 і 11 клас?

Безсумнівно, мета будь-якого освіти – це отримання потрібної вам професії і забезпечення себе і своєї сім’ї в майбутньому. Природно, молодій людині після 9 класу хочеться мати власні гроші, бути незалежною від батьків, час від часу радувати подарунками свою кохану.

З огляду на рівень безробіття, в кінцевому рахунку багато зводиться до вибору гарної та високооплачуваної роботи. У надії побудувати хорошу кар’єру й майбутнє багато хто обирає університет, а не коледж. Можна подумати, що університет – набагато надійніше й перспективніше, ніж коледж, але ж це не завжди так. Безсумнівно, в цьому є частина правди, але ж за останні роки середня спеціальна освіта стала суттєво  якіснішною. Також, пам’ятайте про те, що після закінчення коледжу ви можете цілком успішно вступити до вищого навчального закладу.

І крім цього, ви досить багато знатимете при вступі на аналогічну спеціальність, тому можете потрапити відразу на третій курс.

Почніть самостійне життя і кар’єру раніше однолітків!

e792e5e4c201a0d52cbd9b0bf3db3f62-1486631406

У молодості дуже багато планів і все потрібно встигнути: і грошей заробити, і особисте життя побудувати, і навчитися чомусь. Якщо ви оберете коледж, то у вас на руках вже буде диплом про середню спеціальну освіту, в той час, як ваші ровесники будуть тільки на перших курсах університету! А це означає, що ви можете почати професійну кар’єру значно раніше за тих, хто після 9 класу не пішов в коледж, а продовжив навчання у школі.

Звичайно, вибір завжди за вами, але подумайте чого ви хочете: швидше закінчити навчання та отримати фах, або ж довго (це далеко не завжди означає «якісно») здобувати вищу освіту?

Оцініть плюси і мінуси навчання в коледжі

 

shutterstock_5122813Вибір – це завжди сукупність багатьох факторів, однак давайте спробуємо розібратися, які є об’єктивні чинники «за» і «проти».

плюси:

вступити до коледжу після 9 класу значно простіше, ніж в університет після 11;
навчання там більш практичне і спеціалізоване;
ви закінчите раніше вчитися в школі й раніше отримаєте професію;
можливість в 18-19 років мати диплом і працювати за фахом;
працюючи (вже після закінчення навчання в коледжі), ви, коли матимете бажання, зможете отримати ще один диплом, вступивши до ВНЗ;
навчання в коледжі обійдеться дешевше, ніж у вищому навчальному закладі.

мінуси:

диплом коледжу менш престижний, ніж диплом університету чи інституту;
за кордоном диплом коледжу може не котуватися.

Як вибрати хороший коледж?

30.12

Якщо трапилося так, що ви все-таки вирішили вступити до коледжу після 9 класу, то за змогою обирайте коледж при ВНЗ. Імовірно, що в недалекому майбутньому з’явиться бажання продовжити навчання, тоді у вас будуть непогані перспективи отримати вищу освіту.

Зверніть увагу на коледж Київського інституту бізнесу і технологій. Саме тут кращі студенти коледжу можуть отримати запрошення працювати в місцях проходження виробничої та переддипломної практики. Крім того, навчання побудовано таким чином, що ви зможете отримати ті навички та знання, які вам дійсно потрібні.

Вибір професії та спеціальності – це, безумовно, ще одна довга, але дуже важлива тема, однак постарайтеся подивитися на те, що дійсно актуально.

Насамкінець хочеться сказати, щоб ви не шукали легких шляхів: вони можуть бути оманливими. Не намагайтеся приймати квапливі рішення, вислухайте думку родичів, уважно все проаналізуйте. Пам’ятайте, що від вашого вибору буде залежати, ким ви будете та скільки вам вдасться заробити.