ЗНО з історії України: як правильно підготуватися

Київський інститут бізнесу та технологійНовиниЗНО з історії України: як правильно підготуватися

Якісна підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО)  є головною умовою його успішного складання та гарантованого вступу на обрану спеціальність. Підготовка до ЗНО з історії України – процес складний та трудомісткий, однак для старанних вступників не існує нічого неможливого.

Викладацький склад КІБіТ э досвідченими педагогами, які не тільки багато років вчать історії України, а й також готують студентів нашого економіко-технологічного коледжу до ЗНО (здається в кінці першого навчального року). Пропонуємо вашій увазі деякі поради, якими можна скористатися при підготовці до ЗНО з історії, що згодом допоможе показати гарні результати.

Запам’ятовування дат. Наше минуле складається із фактів та подій, що сталися в певні відтинки часу. Розібратися в цьому хаосі можливо лише якщо ми згадаємо, в якому році (а в окремому випадку – місяці і навіть дні) відбулася та чи інша подія. Неможливо говорити про Другу Світову війну, не знаючи дати її початку або закінчення, і тим більше описувати процес становлення держави, якщо не маєш уявлення, в які роки це відбувалося.

Порада – виписати основні дати із кожної теми на окремий листочок в колонку та періодично читати.

Засвоєння закономірностей. ЗНО з історії України – це знання не лише дат, але і закономірностей. Якщо ви будете, подібно мавпі або папузі, бездумно заучувати цифри, то дуже скоро заплутаєтеся і точно зіб’єтеся при відповіді на питання. Кожна подія повинна мати асоціацію, що було зрозуміло – коли, навіщо і з якими наслідками воно сталося.

Порада – поділіть всі факти та події за епохами, для кожної епохи придумайте символ (наприклад, гетьманську булаву для періоду Козаччини) та позначайте цим символом кожну подію подумки чи на папері.

Знання періодизації. ЗНО з історії – перш за все знання періодів. Якщо ви визначите, що Київська Русь була в дев’ятнадцятому столітті, або Українська народна республіка – у вісімнадцятому, то історія України стане для вас страшніше темного лісу. Наше минуле досить довге та багате, і вивчати його безсистемно та опираючись на уривчасті факти із соціальних мереж, просто неможливо (а з огляду на стан тотальної інформаційної війни – ще й небезпечно).

Порада – вивчіть усі періоди історії України, причому не в узагальненому, а розширеному вигляді. Будь-яка система базується на структурі, а періодизація є тим каркасом, до якого ми прив’язуємо дати, факти та події.

Розуміння історії як системи. Наукове знання (в тому числі і гуманітарне) завжди базується на принципі системності. У ситуації підготовки до ЗНО з історії України велике значення має розуміння історії не як роз’єднаних, не пов’язаних між собою фактів, а єдиного цілого, яке не тільки описує минуле, але впливає на сьогодення та передбачає майбутнє. Потрібно розуміти, як та чи інше подія вплинула на наше сучасне життя, і як вона може змінити наше майбутнє.

Порада – Розглядайте кожен історичний факт як частину єдиного цілого, і ставте своїм завданням визначити його місце в канві подій минулого.

Вивчення біографій історичних діячів. Молоді люди часто формують життєві принципи, спираючись на приклади відомих особистостей, в тому числі і з історії України. ЗНО – чудовий привід ознайомитися із біографіями видатних особистостей, що б зрозуміти мотиви їхніх вчинків та взяти життєві уроки. Однак пам’ятаємо, що історія знає не тільки позитивних персонажів, але й злих та жорстоких анти гуманістів, наслідування яким може серйозно спотворити ваше сприйняття дійсності.

Порада – знайомитися не тільки із «сухими» статистичними даними, але і життєписами великих людей.

Читання художньої літератури. Згадайте ваше перше знайомство з історичними подіями під час читання захоплюючих ілюстрованих книг? Цей метод продовжує діяти! Читання художніх історичних романів та новел може стати гарним способом підготовки до ЗНО з історії України, коли ви зможете зануритися до атмосфери історичних подій та відчути себе її безпосереднім учасником. Однак захоплюватися не варто, адже художні романісти мають схильність перебільшувати або фантазувати. Головне завдання творів – пробудити інтерес до детального вивчення історичних подій.

Порада – читайте у вільний час художні історичні книги, оптимальний варіант – читання в громадському транспорті.

Візуалізація портретних зображень. Одне із завдань ЗНО з історії України – ідентифікувати портрети історичних особистостей. Завдання складне – адже далеко не всі мають характерну зовнішність і одяг, часто зовнішній вигляд історичного діяча просто уособлює час, коли він жив. Тут варто попрацювати із візуальної пам’яттю.

Порада – роздрукуйте портрети та повісьте у вас у кімнаті, на кухні або в інших місцях, де часто буваєте. Після того, як запам’ятаєте ці, повісьте інші.

Робота із картами. ЗНО з історії – це орієнтація не лише в часі, але і в просторі. Головною причиною всіх соціально-політичних історичних подій була боротьба за контроль територій, тому вміння орієнтуватися в картах є необхідним.

Порада – не нехтуйте картами, докладно розберіть, що означає кожна стрілочка та хрестик, та спів ставте карту, що аналізується з епохою та періодом. Також варто навчитися співвідносити історичні карти із сучасним геополітичним положенням України.

Аналіз історичних документів. Підготовка до ЗНО з історії України має на увазі ідентифікацію уривків із документів за роками та історичними періодами. І часто впізнавання стилю не гарантує стовідсотково правильну відповідь, адже пропоновані на вибір документи є однотипними і мають лише невеликі розбіжності.

Порада – придбайте хрестоматію, що містить першоджерела історичних документів, прочитайте її один раз та у вільний час гортайте за діагоналлю.

Відвідування історичних музеїв. «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути», говорить відоме прислів’я. Знайомство із експозиціями музеїв при підготовці до ЗНО з історії дасть можливість не лише візуалізувати минуле, але й доповнити ваші знання про нього безліччю дрібних деталей, які зможуть послужити тими єднальними елементами між великим нагромадженням фактів та дат.

Порада – не сидіти вдома, а відвідувати навколишні музеї, користуючись послугами грамотного екскурсовода.

Історія України є одним із базових предметів для вступу до закладу вищої освіти. Переконливо радимо не відкладати повторення п’ятнадцяти століть на останній день, з огляду на обсяг інформації, а якомога швидше зробити цей предмет для вас близьким і рідним. Бажаємо всім успішної здачі ЗНО!

https://ahoj.stikesalifah.ac.id/pages/slot-depo-5000/http://ahoj.stikesalifah.ac.id/dana-resmi/https://dedikasi.lp4mstikeskhg.org/slot-dana-depo10k/https://mata.pulaumorotaikab.go.id/public/images/file/1711212514temp.htmlhttps://mata.pulaumorotaikab.go.id/public/images/avatar/1710788275avatar.htmlhttps://alwasilahlilhasanah.ac.id/starlight-princess-1000/https://ahoj.stikesalifah.ac.id/demo/https://www.sa-ijas.org/sweet-bonanza/https://www.remap.ugto.mx/pages/slot-luar-negeri-winrate-tertinggi/https://seer.anafe.org.br/pages/akun-pro-kamboja/https://sipusli.mojokertokab.go.id/upload/~/akun-pro-kamboja/https://bumdesjanjimanahansil.padanglawasutarakab.go.id/products/mpo/https://siduta.dukcapil.baritoselatankab.go.id/assets/idn/https://perizinan.jambikota.go.id/frontend/web/situs-gacor/https://revistas.uia.ac.cr/pages/products/sigmaslot/https://disbudpar.padanglawasutarakab.go.id/assets/https://bumdesjanjimanahansil.padanglawasutarakab.go.id/pt2/https://dedikasi.lp4mstikeskhg.org/docs/https://dedikasi.lp4mstikeskhg.org/slot-deposit-pulsa-tanpa-potongan/https://setwan.katingankab.go.id/asset/slot-dana/https://perizinan.jambikota.go.id/frontend/web/situs-pulsa/https://bumdesjanjimanahansil.padanglawasutarakab.go.id/Assets/https://revistas.uroosevelt.edu.pe/public/https://apiv2.umkendari.ac.id/https://revista.farol.edu.br/uploads/https://ejournal.aibpmjournals.com/classes/https://section.iaesonline.com/slot-gacor-maxwin/http://mpo-terbaru.hermanradtke.com/http://idn-ministry.hermanradtke.com/https://section.iaesonline.com/docs/https://section.iaesonline.com/pages/https://journals.unob.cz/docs/https://community.knightsofhonor.com/forums/topic/16471-depo-25-bonus-25-%F0%9F%8F%9B%EF%B8%8F-situs-slot-depo-25k-bonus-100-25k-bebas-ip-to-kecil/https://community.knightsofhonor.com/forums/topic/16484-daftar-akun-pro-kamboja-terbaik-situs-slot-server-kamboja-terbaru-asli/