ЗНО по географии: как правильно развить пространственное мышление и гарантированно поступить

Київський інститут бізнесу та технологійНовостиЗНО по географии: как правильно развить пространственное мышление и гарантированно поступить

При поступлении в учреждения высшего образования одним из выборных предметов внешнего независимого оценивания (укр. – ЗНО) часто определяют географию. ЗНО по этому предмету нельзя отнести к разряду простых, хоть тут и отсутствуют практические задания. Большой объём разноплановой информации, касающийся не только мира в целом, но и Украины в частности, очень трудно объединить в единую систему и сделать лёгким для запоминания.

Целью тестирования является не только формирование пространственного мышления (что невозможно без изучения науки географии). Подготовка к ЗНО подразумевает оценку сформированности комплексного, пространственного, социально ориентированного представления о Земле на основе краеведческого, регионального и планетарного подходов. При прохождении тестирования абитуриент будет отвечать на вопросы по следующим разделам:

  • Общая география
  • География материков и океанов
  • Физическая география Украины
  • Общие положения экономической и социальной географии
  • Экономическая и социальная география Украины
  • Экономическая и природная география мира

Видим, что материал к ЗНО по географии обширный и разноплановый, и включает в себя вопросы на разную тематику – начиная от топографической ориентации на местности, заканчивая ведущими промышленными центрами. Географическая оболочка Земли, Мировой океан, климатические пояса, полезные ископаемые, административное разделение – абитуриентам нужно будет знать это всё и даже больше. Каким же образом можно выучить этот сложный пространственный предмет? Позвольте дать вам несколько советов!

Подготовка к ЗНО по географии: лайфхаки и рекомендации

Как и в любой науке, главный принцип подготовки – непрерывные занятия и запоминание. Однако делать это тоже нужно избирательно, иначе есть риск перегрузить себя ненужной информацией и не заповнить главного. Итак, что можно сделать для рационализации процесса подготовки к ЗНО по географии?

Использование ассоциативных схем. Помимо стандартного градуирования карт в виде параллелей и меридианов, стоит задать для себя собственную градацию, основанную на ассоциативных рядах. Например, Мадагаскар может ассоциироваться с известным мультфильмом, горы Анды – с небезызвестной книгой «Дети капитана Гранта», город Нью-Йорк – с небоскрёбами и полуостров Индостан с индусами и т.д. Для каждого явления и названия можно придумать свою ассоциацию, которую впоследствии можно будет связать с другими

Понимание карт в виде рисунков и геометрических фигур. Карта – основной методический инструмент при подготовке к ЗНО. География как наука базируется на различных картах, и далеко не все из них вам известны как свои пять пальцев. Поэтому лучше всего изучать нужные вам географические центры в виде воображаемых схематических рисунков. Например, если нужно назвать центры лёгкой промышленности в Украине, мысленно последовательно соедините их в одну фигуру, и при необходимости эту же фигуру и вспоминайте.

Сопоставление имён географов с локациями их исследований. Как ни обидно, современный абитуриент не может запомнить имена всех первооткрывателей, которые сделали всё возможное, что б наша планета стала известной для человечества. Однако при подготовке к ЗНО по географии эти вопросы включены в программу, поэтому оптимальный выход – сопоставить имена путешественников с местами их открытий.

Разделение статистической информации по таблицам. Когда речь идёт о большом количестве цифр (что особенно характерно для экономической географии), очень важно их систематизировать и объединить. Не поленитесь начертить на бумаге табличку, расположить данные по колонкам, и сделать это для как можно большего количества тем и вопросов.

Визуализация. Поколение «Миллениум» характеризуется «клиповым сознанием», и современной молодёжи трудно что-нибудь усвоить без картинки или видеоролика, а тем более георафию. ЗНО – прекрасный вариант попрактиковаться. Воспользуйтесь мировым видеохостингом YouTube.com и сделайте подборку фотографий, рисунков и видео, комфортную именно для вас. А если имеет собственный канал, то и с систематизацией проблем не возникнет.

Чтение художественной литературы. Многие романы и рассказы описывают различные географические открытия, как в форме художественного романа, так и в виде жизнеописаний. Не стоит забывать и о дневниках самих географов и путешественников, которые, начиная с Марко Поло, стремились запечатлеть свои открытия в письменной форме. Романы Ж.Верна, жизнеописания С.Цвейга, воспоминания Ф.Магеллана, Х. Колумба, Д.Ливингстона, Н. Миклухи-Маклая и многих других откроют перед вами прекрасный мир географических исследований.

Просмотр тематических фильмов. ЗНО по географии – это не только зубрёжка названий и цифр, это открытие пространственных закономерностей. А обобщение этих закономерностей может быть изложено как раз в документальной или художественной кинокартине в понятной и доступной форме. Иногда хорошо составленный тематический фильм может дать абитуриентам гораздо больше информации, чем многократное чтение учебников. Однако помним, что информация, поданная в фильме, может быть преувеличена или искажена, поэтому всегда стоит проверить её в мировых справочниках.

Развитое пространственное мышление – неотъемлемая компетенция современного специалиста, поэтому не стоит рассматривать процесс подготовки к ЗНО по географии как что-то навязчивое и нужное только для поступления. Помните, что правильно систематизированные знания не просто остаются надолго в вашей голове, но и успешно применяются в практической деятельности!

Также вы можете узнать информацию, как подготовиться к ЗНО по истории Украины

ЗНО із географії: як правильно розвинути просторове мислення та гарантовано вступити

Київський інститут бізнесу та технологійНовостиЗНО по географии: как правильно развить пространственное мышление и гарантированно поступить

При вступі до установ вищої освіти одним із виборних предметів зовнішнього незалежного оцінювання часто визначають географію. ЗНО із цього предмету не можна віднести до розряду простих, хоч тут і відсутні практичні завдання. Великий обсяг різнопланової інформації, що стосується не тільки світу в цілому, але й України зокрема, дуже важко об’єднати в єдину систему та зробити легким для запам’ятовування.

Метою тестування є не лише формування просторового мислення (що неможливо без вивчення науки географії). Підготовка до ЗНО має на увазі загальну оцінку сформованості комплексного, просторового, соціально орієнтованого уявлення про Землю на основі краєзнавчого, регіонального та планетарного підходів. При проходженні тестування вступник буде відповідати на запитання за наступними розділами:

  • Загальна географія
  • Географія материків та океанів
  • Фізична географія України
  • Загальні положення економічної та соціальної географії
  • Економічна і соціальна географія України
  • Економічна і природна географія світу

Бачимо, що матеріал до ЗНО із географії є великим та різноплановим, і включає в себе питання на різну тематику – починаючи від топографічної орієнтації на місцевості, закінчуючи провідними промисловими центрами. Географічна оболонка Землі, Світовий океан, кліматичні пояси, корисні копалини, адміністративний поділ – вступникам потрібно буде знати все це і навіть більше. Яким же чином можна вивчити цей складний просторовий предмет? Дозвольте надати вам кілька порад!

Підготовка до ЗНО із географії: лайфхаки та рекомендації

Як і в будь-якій науці, головний принцип підготовки – безперервні заняття та запам’ятовування. Однак робити це теж потрібно вибірково, інакше є ризик перевантажити себе непотрібною інформацією і не запам’ятати головного. Отже, що можна зробити для раціоналізації процесу підготовки до ЗНО із географії?

Використання асоціативних схем. Окрім стандартного градуювання карт у вигляді паралелей та меридіанів, варто задати для себе власну градацію, засновану на асоціативних рядах. Наприклад, Мадагаскар може асоціюватися із відомим мультфільмом, гори Анди – із відомої книгою «Діти капітана Гранта» , місто Нью-Йорк – із хмарочосами, півострів Індостан – із індусами і т.д. Для кожного явища та назви можна придумати свою асоціацію, яку згодом можна буде пов’язати з іншими

Розуміння карт у вигляді малюнків та геометричних фігур. Карта є основним методичним інструментом при підготовці до ЗНО. Географія як наука базується на різних картах, і далеко не всі з них ви знаєте як свої п’ять пальців. Тому найкраще вивчати потрібні вам географічні центри у вигляді уявних схематичних малюнків. Наприклад, якщо потрібно назвати центри легкої промисловості в Україні, подумки послідовно з’єднайте їх в одну фігуру, і при необхідності цю саму фігуру й згадуйте.

Зіставлення імен географів із локаціями їхніх досліджень. Як не прикро, сучасний вступник не може запам’ятати імена всіх першовідкривачів, які зробили все можливе, що б наша планета стала відомою для людства. Однак при підготовці до ЗНО із географії ці питання включені до програми, тому оптимальний вихід – зіставити імена мандрівників з місцями їх відкриттів.

Поділ статистичної інформації за таблицями. Коли мова йде про велику кількість цифр (що особливо характерно для економічної географії), дуже важливо їх систематизувати та об’єднати. Не полінуйтеся накреслити на папері табличку, розташувати дані в колонках, і зробити це для якомога більшої кількості тем і запитань.

Візуалізація. Покоління «Міленіум» характеризується «кліповою свідомістю», і сучасної молоді важко щось засвоїти без картинки або відеоролика, а тим більше георафію. ЗНО є чудовим варіантом попрактикуватися. Скористайтеся світовим відеохостингом YouTube.com і зробіть добірку фотографій, малюнків та  відео, яка стане комфортною саме для вас. А якщо ще й маєте власний канал, то й із систематизацією проблем взагалі не виникне.

Читання художньої літератури. Багато романів та оповідань описують різноманітні географічні відкриття, як в формі художнього роману, так і у вигляді життєписів. Не варто забувати і про щоденники самих географів та мандрівників, які, починаючи із Марко Поло, намагалися відтворити свої відкриття в письмовій формі. Романи Ж. Верна, життєписи С.Цвейга, спогади Ф.Магеллана, Х. Колумба, Д.Лівінгстона, Н. Миклухи-Маклая і багатьох інших відкриють перед вами чудовий світ географічних досліджень.

Перегляд тематичних фільмів. ЗНО із географії є не лише зубрінням назв та цифр, але і відкриттям просторових закономірностей. А узагальнення цих закономірностей може бути саме в документальній або художній кінокартині в зрозумілій та доступній формі. Іноді добре складений тематичний фільм може дати вступникам набагато більше інформації, ніж багаторазове читання підручників. Однак пам’ятаємо, що інформація, подана у фільмі, може бути перебільшеною або спотвореною, тому завжди варто перевірити її в світових довідниках.

Розвинене просторове мислення – невід’ємна компетенція сучасного фахівця, тому не варто розглядати процес підготовки до ЗНО із географії як щось нав’язливе та потрібне лише для вступу. Пам’ятайте, що правильно систематизовані знання не просто залишаються у вашій голові надовго, а й успішно застосовуються в практичній діяльності!

Також ви можете отримати інформацію, як підготуватися до ЗНО із  історії України

 

https://ahoj.stikesalifah.ac.id/pages/slot-depo-5000/http://ahoj.stikesalifah.ac.id/dana-resmi/https://dedikasi.lp4mstikeskhg.org/slot-dana-depo10k/https://mata.pulaumorotaikab.go.id/public/images/file/1711212514temp.htmlhttps://mata.pulaumorotaikab.go.id/public/images/avatar/1710788275avatar.htmlhttps://alwasilahlilhasanah.ac.id/starlight-princess-1000/https://ahoj.stikesalifah.ac.id/demo/https://www.sa-ijas.org/sweet-bonanza/https://www.remap.ugto.mx/pages/slot-luar-negeri-winrate-tertinggi/https://seer.anafe.org.br/pages/akun-pro-kamboja/https://sipusli.mojokertokab.go.id/upload/~/akun-pro-kamboja/https://bumdesjanjimanahansil.padanglawasutarakab.go.id/products/mpo/https://siduta.dukcapil.baritoselatankab.go.id/assets/idn/https://perizinan.jambikota.go.id/frontend/web/situs-gacor/https://revistas.uia.ac.cr/pages/products/sigmaslot/https://disbudpar.padanglawasutarakab.go.id/assets/https://bumdesjanjimanahansil.padanglawasutarakab.go.id/pt2/https://dedikasi.lp4mstikeskhg.org/docs/https://dedikasi.lp4mstikeskhg.org/slot-deposit-pulsa-tanpa-potongan/https://setwan.katingankab.go.id/asset/slot-dana/https://perizinan.jambikota.go.id/frontend/web/situs-pulsa/https://bumdesjanjimanahansil.padanglawasutarakab.go.id/Assets/https://revistas.uroosevelt.edu.pe/public/https://apiv2.umkendari.ac.id/https://revista.farol.edu.br/uploads/https://ejournal.aibpmjournals.com/classes/https://section.iaesonline.com/slot-gacor-maxwin/http://mpo-terbaru.hermanradtke.com/http://idn-ministry.hermanradtke.com/https://section.iaesonline.com/docs/https://section.iaesonline.com/pages/https://journals.unob.cz/docs/https://community.knightsofhonor.com/forums/topic/16471-depo-25-bonus-25-%F0%9F%8F%9B%EF%B8%8F-situs-slot-depo-25k-bonus-100-25k-bebas-ip-to-kecil/https://community.knightsofhonor.com/forums/topic/16484-daftar-akun-pro-kamboja-terbaik-situs-slot-server-kamboja-terbaru-asli/