Як вступнику уникнути стресів

 

Державна підсумкова атестація, ЗНО та вступ до вищого навчального закладу – це завжди нерви та хвилювання. І не лише для вступників, але й для батьків також. Інколи вони хвилюються за долю дітей навіть більше, ніж самі вступники.

Вибір ВНЗ і здобуття вищої освіти є безумовно дуже важливими життєвими моментами, у той же час їхній вплив на здоров’я не завжди позитивний.

У період іспитів, підготовки до ЗНО та під час вступу до ВНЗ вступник відчуває велике розумове навантаження, втому від недосипання та порушення харчування.

Запобігти стресу в цей не найпростіший період насправді реально. Розглянемо кілька методів боротьби з перевтомою, які можуть допомогти вступникам досягнути своїх цілей.

Що таке стрес?

1387830010_anti-stress-05
Стрес – це стан емоційного й фізичного виснаження організму. Це природна реакція людини на те, що дратує, лякає або загрожує.

Зрозуміло, у століття комп’ютерів і життєвих обставин, які постійно змінюються, стрес у невеликих кількостях корисний абсолютно всім – він змушує людину думати й шукати вихід із ситуації. Та й узагалі, уявити життя абсолютно без стресів – неможливо.

Чому шкідливий стрес?

Якщо стресів стає забагато, то організм слабшає, втрачає сили та здатність вирішувати навіть найдрібніші проблеми.

Стрес шкідливий для організму та здоров’я людини передусім тому, що нервові клітини не відновлюються, а імунітет – виснажується. Останнє може стати причиною багатьох захворювань: кишкових, шлункових, серцево-судинних. Саме тому необхідно чинити опір стресовим ситуаціям і шукати для себе позитивну мотивацію.

Об’єктивно оцініть свої сили

Профілактика завжди краще, ніж лікування, тому намагайтесь не доводити себе до стресових станів.

Перш за все, необхідно правильно розставити пріоритети та зрозуміти важливість такої події, як вступ до ВНЗ. Якщо хлопець націлений не на здобуття вищої освіти, а на військову кар’єру, то, можливо, паніка перед іспитами буде зайвою.

Також варто реалістично оцінювати свої шанси. Якщо ви розумієте, що в знаннях є серйозні прогалини, то, ймовірно, варто присвятити значно більше часу підготовці до ЗНО та іспитів.

Ретельно готуйтеся до державної підсумкової атестації та ЗНО
709496bdefd8792
Мало що додає більше впевненості в собі, ніж ретельна підготовка до іспитів та зовнішнього незалежного оцінювання.

Тому, для того, щоб уникнути стресу, вам потрібно просто добре підготуватися й переглянути весь матеріал. Однак, не потрібно затягувати підготовку до ночі перед іспитом і тим більше перед днем ЗНО.

Вивчити все в такі короткі терміни нереально, та й перед іспитом рекомендується поспати й дати мозку відпочити. Вчити доцільно заздалегідь. І якщо йдеться про ЗНО, то потрібно починати вже зараз, якщо ви з якихось причин досі ще цього не зробили.

Антистресові продукти
Screenshot_162Нервова система відчуває додаткове навантаження під дією гострих, копчених страв і консервів, тож у міру можливості виключіть це зі свого раціону.

Пам’ятайте, що «правильна» їжа може перемогти стрес, підвищити настрій і самопочуття. Слід уживати продукти, які містять фітогормони (речовини, що нагадують людські гормони). Серед таких –  овес і мед. Починати ранок з медової вівсянки все-таки має сенс!

Пам’ятайте, будь-яка несмачна й одноманітна їжа знижує психоемоційний фон і робить вас млявими й утомленими, отже,  знайдіть компроміс між «смачним» і «корисним».

«Антистресовими» властивостями вирізняються гриби, пророщені пшениця та овес, кабачки, селера, полуниця, малина, банани, грейпфрути й зелені яблука.

Напередодні іспиту варто гарненько поснідати: невідомо, скільки часу знадобиться на його складання. З ранку краще з’їсти продукти, які активізують роботу мозку: горіхи, фініки, сир і яйця.

Напругу можна зняти за допомогою трав’яного чаю. Каву краще не пити — так, вона бадьорить, але може спровокувати агресивні реакції.

Сон, спорт і свіже повітря

Не варто забувати про прогулянки на свіжому повітрі та заняття спортом –  це безумовні лідери серед антидепресантів Чергуйте заняття та відпочинок, не перевтомлюйтеся, дотримуйтеся режиму дня.

Ці поради є універсальними й стануть у пригоді всім, хто стикався з надмірними розумовими навантаженнями, що могли не обов’язково бути пов’язаними з навчанням .

Педагоги з досвідом виділяють дві найголовніші умови успішного складання ЗНО: ідеальне володіння матеріалом і психологічна стійкість вступника. Отож будь-який іспит –  це не стільки перевірка отриманих у школі знань, скільки тестування ментальної витривалості вступника. З незнанням можна впоратися, складніше зберегти спокій в екстреній ситуації.

Київський інститут бізнесу та технологій пропонує вам здати пробне ЗНО й разом із досвідченим психологом підготувати себе до справжнього тестування. Це дозволить вам і перевірити свої знання, і успішно адаптуватися до екстремальної ситуації в подальшому.

https://journals.uol.edu.pk/sugar-rush/http://mysimpeg.gowakab.go.id/mysimpeg/aset/https://jurnal.jsa.ikippgriptk.ac.id/plugins/https://ppid.cimahikota.go.id/assets/demo/https://journals.zetech.ac.ke/scatter-hitam/https://sipirus.sukabumikab.go.id/storage/uploads/-/sthai/https://sipirus.sukabumikab.go.id/storage/uploads/-/stoto/https://sip3dkp.sumutprov.go.id/korn/https://alwasilahlilhasanah.ac.id/starlight-princess-1000/https://www.sa-ijas.org/sweet-bonanza/https://www.remap.ugto.mx/pages/slot-luar-negeri-winrate-tertinggi/https://setwan.katingankab.go.id/asset/slot-dana/https://waper.serdangbedagaikab.go.id/public/images/qrcode/slot-dana/https://waper.serdangbedagaikab.go.id/storage/sgacor/https://waper.serdangbedagaikab.go.id/public/images/qrcode/slot-dana/https://siipbang.katingankab.go.id/storage_old/maxwin/https://csr.katingankab.go.id/asset/auto-maxwin/https://siipbang.katingankab.go.id/storage_old/android/https://siipbang.katingankab.go.id/storage_old/data_rab/